Tuesday, 26 July 2011 0 comments By: Jerslin ida & haniff

CUACA PANAS

Nasihat Kepada Orang Ramai

  1. Cuaca panas memberi tekanan fizikal kepada tubuh manusia. Kesan terhadap kesihatan boleh jadi dari tahap sederhana (mild) kepada yang boleh menyebabkan maut  contohnya akibat strok haba.

  2. Semua orang berisiko menjadi mangsa cuaca panas. Walau bagaimanapun, terdapat kumpulan yang lebih berisiko:

    • Mereka yang terbabit dengan kegiatan aktiviti fizikal di luar seperti buruh, peladang, ahli sukan, tentera, polis dan lain-lain.
    • Orang dewasa (berumur 40 tahun ke atas mempunyai risiko 10 kali ganda berbanding dengan mereka yang lebih muda).
    • Kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah.
    • Penghidap penyakit sistem pernafasan.
    • Penghidap penyakit darah tinggi, jantung, kencing manis dan penyakit kelenjar tiroid. 
  3. Risiko bertambah jika mereka memakai pakaian yang tebal dan ketat yang menghalang haba keluar daripada  penyejatan/ pengeringan peluh.  
  4. Gejala cuaca panas melampau adalah :

    • Sakit kepala
    • Keletihan
    • Lemah tumpuan
    • Pening
    • Lemah otot–otot atau kekejangan
    • Mual dan muntah
  5. Keadaan yang terlalu teruk boleh menyebabkan dehidrasi (kekeringan), kekeliruan dan tidak sedarkan diri (koma).
  6. Cara  mencegah atau mengurangkan kesan terhadap kesihatan akibat cuaca panas melampau:

    4.1 Anda Perlu :

    • Minum air kosong dengan banyak tanpa mengira tahap aktiviti fizikal yang anda lakukan. Jangan tunggu sehingga anda dahaga.
    • Minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh.
    • Sejauh yang mana yang boleh, anda perlu berada di dalam rumah/bangunan
    • Hadkan aktiviti luar
    • Kerap berehat
    • Mandi atau gunakan kipas angin untuk menyejukkan tubuh badan anda
    • Pakai pakaian yang ringan, berwarna-terang dan longgar.
    • Pakai topi atau payung yang besar

    4.2 Elakkan:

    • Minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol, atau kandungan gula yang tinggi.
    • Membiarkan seseorang di dalam kereta yang tertutup.
    • Bersenam dalam cuaca panas

  7.  Jika anda  mempunyai tanda-tanda masalah berkaitan dengan suhu panas,  ingat tip-tip di bawah;

    • Keluar dari kawasan yang panas
    • Tanggalkan pakaian yang ketat
    • Letakkan kain yang basah dan sejuk pada badan
    • Gunakan kipas untuk sejukkan badan
    • Minum air setiap 15 minit
    • Dapatkan bantuan jika keadaan tidak dapat dikawal  
     
Petikan ini diambil dari Info Sihat.
Saturday, 16 July 2011 0 comments By: Jerslin ida & haniff

INFO SIHAT 1 : Strok (Angin Ahmar) Meningkat Dalam Golongan Muda dan Usia Pertengahan

Los Angeles — Strok sedang meningkat dengan pantas dalam golongan muda dan usia pertengahan, satu petanda yang wabak obesiti sudah mula berpindah beban usia.

Bilangan tersebut, yang telah dikeluarkan pada satu sidang Pertubuhan Strok Amerika, datang dari satu bancian pertama kali penghospistalan strok berdasarkan usia seluruh negara yang terbesar dilakukan. Para penyelidik kerajaan membuat bandingan kemasukan kes ke hospital pada tahun 1994 dan 1995 dengan kes tahun 2006 dan 2007.

Peningkatan paling tinggi, sebanyak 51 peratus adalah dari golongan lelaki berumur di antara 15 ke 34 tahun. Strok dalam kumpulan umur ini turut meningkat dalam kalangan wanita tetapi tidak sepantas lelaki, iaitu sebanyak 17 peratus.

“Ia sememangnya mencemaskan,” kata Dr. Ralph Sacco, presiden Pertubuhan Strok Amerika dan juga seorang ahli neurologi di Universiti Miami. “Kita telah lama runsing berkenaan peningkatan berlakunya obesiti dalam kanak-kanak dan dewasa muda mungkin memberi kesan penyakit kardiovaskular dan strok, dan rupanya ianya sedang berlaku,” katanya.

Angka Bancian

Angin ahmar masih penyebab penghospitan terbesar kepada golongan berusia. Bagi mereka yang berusia lebih 65 tahun, terdapat 300 kes strok daripada 10 000 kemasukan ke hospital. Bagi lelaki berusia 15 ke 34 tahun, terdapat 15 kes strok daripada 10 000 kemasukan , dan bagi wanita dan remaja perempuan dalam kumpulan umur itu terdapat 4 kes daripada 10 000.

Bagi setiap 10 000 kemasukan ke hospital pada 1994-95 berbanding 2006-07, strok meningkat:
- 51 peratus, dari 9.8 ke 14.8 kes, bagi lelaki 15 ke 34 tahun
- 17 peratus, dari 3.6 ke 4.2 kes, bagi perempuan 15 ke 34 tahun
- 47 peratus, dari 36 ke 52.9 kes, bagi lelaki 35 ke 44 tahun
- 36 peratus, dari 21.9 ke 30 kes, bagi perempuan 35 ke 44 tahun

Corak yang berlawanan berlaku bagi golongan berusia. Strok menurun 25 peratus bagi lelaki 65 tahun dan lebih (dari 404 ke 303 bagi 10 000 kes), dan 28 peratus bagi wanita dalam kumpulan umur ini (dari 379 ke 274). Para doktor berpendapat pencegahan dan rawatan terhadap faktor risiko seperti tekanan darah tinggi yang lebih baik dalam golongan usia emas mungkin menyumbang kepada penurunan ini.

Punca Peningkatan

Di Universiti California Los Angeles (UCLA), para doktor mendapati strok dalam golongan muda adalah berkaitan dengan tekanan darah tinggi dan arteri tersumbat, kata Dr. Jeffrey Saver, pengarah pusat strok di UCLA.

Allison Hooker pula, seorang jururawat yang mengendalikan penjagaan strok di Forsyth Medical Center di Winston-Salem, berkata hospital beliau juga turut mendapati lebih banyak strok berlaku dalam golongan orang muda dengan faktor penyebab seperti merokok, obesiti, tekanan darah tinggi, pengambilan melampau alkohol dan kencing manis (diabetes).

"Saya boleh katakan sekurang-kurangnya separuh dari bilangan (pesakit angin ahmar) kami adalah dalam usia 40an atau awal 50an, " kata beliau.

Petikan Informasi ini diambil dari e-kesihatan.
Thursday, 16 June 2011 0 comments By: Jerslin ida & haniff

"SELAMAT HARI BAPA"

Kepada yang bergelar Papa, Ayah, Baba, Abi, Abah, Bak dan sebagainya....ape pun panggilannya, anda tetap seorang bapa...so,

"JADILAH SEORANG BAPA YANG TERBAIK DI MATA ANAK-ANAK ANDA"

dan sebagai ANAK yang meraikan bapa-bapa mereka, hargailah mereka dengan KESIHATAN yang baik...supaya kita boleh terus melihat senyuman mereka sementara mereka masih ada...

3 K

JERSLIN - 3 K

KESIHATAN
KECANTIKAN
KEBAHAGIAAN

anda tentukan....
Tuesday, 10 May 2011 2 comments By: Jerslin ida & haniff

NAK KULIT CANTIK TAK.....

ni la....BEDAK SEJUK nye....

ni lak, JERSLIN POWER OIL......
nak tau tak....Bedak sejuk JERSLIN bagus tau untuk merawat kulit yang jerawat ke, jeragat ke....Nak kekal kulit yg memang dh licin pun boleh....malam...pakai BEDAK SEJUK JERSLIN, siang hari pakai JERSLIN POWER OIL kat muka, kat tangan, kat badan....memang BEST....bagus sangat untuk JAGA KULIT.....tak caya cuba....
BEST! BEST! MEMANG BEST!
Tuesday, 3 May 2011 0 comments By: Jerslin ida & haniff

SETIAP PENYAKIT ADA UBATNYA

KESIHATAN adalah dituntut dalam islam. Badan yang sihat dan minda yang cergas akan mendorong kita senang beribadah. Tubuh badan kita ini milik ALLAH S.W.T maka, kita wajib menjaga AMANAH ALLAH ini iaitu seandainya mempunyai penyakit, bagi kita berusaha tanpa putus asa untuk pencari penawarnya.  Dalam Hadis ada mengatakan "BAGI SETIAP PENYAKIT ITU ADA PENAWARNYA, KECUALI MATI".  Oleh yang demikian, kita tidak boleh berputus harap untuk kembali sihat...Jerslin Power Oil dengan izin Allah boleh membantu menguatkan sistem imun dalam badan.
Tuesday, 19 April 2011 0 comments By: Jerslin ida & haniff

MENGAPA JERSLIN ?

MENGAPA JERSLIN POWER OIL DAPAT MERAWAT 1001 PENYAKIT?

Bahan-bahan yang digunakan seperti minyak zaitun, minyak bijan, minyak bunga matahari, habatussauda, herba tongkat ali dan haruman aromaterapi digabungkan sekali dengan teknik penghasilannya dibuat secara tradisional membuatkan ianya begitu istimewa dan berkesan cepat hanya dengan SAPU ditempat yang bermasalah atau titik-titik saraf.  Kuasa teknologi nano asli yang terdapat pada minyak bijan dan minyak zaitun berupaya meresap sepantas 10 saat ke dalam saraf dan dapat membantu membekalkan oksigen tambahan di dalam darah.


KHASIAT YANG TERDAPAT PADA BAHAN-BAHAN MINYAK JERSLIN POWER :
  • Minyak Bunga Matahari :  kaya dengan Omega 6, Omega 9 dan Vitamin E
  • Minyak Bijan : kaya dengan Protein, Vitamin A dan E
  • Habatussauda : hadis nabi "Dapat menyembuhkan pelbagai penyakit kecuali mati"
  • Tongkat Ali : anti oksidan
  • Haruman aromaterapi : tekanan




Tuesday, 29 March 2011 0 comments By: Jerslin ida & haniff

JERSLIN POWER OIL


JERSLIN POWER OIL



TESTIMONI PENGGUNA

1- En Mahzan-Kangar Perlis
• Sudah 2 tahun saya mengalami kebas tangan. Macam-macam ubat & rawatan saya dah cuba, tapi tak berkesan. Saya cuba sapu Jerslin Power Oil, ianya berkesan. Alhamdullilah tak sampai 15 minit, tangan saya hilang kebas.




2- Abdullah, Kangar
• Saya menghidap batu karang sudah lama. Tapi bila saya sapu Jerslin Power Oil, Alhamdullilah saya pulih.




3- Man, Perlis
• Adik saya mengidap Tiroid. Doktor mengarahkan adik saya menjalani pembadahan. Tapi bila adik saya sapu Jerslin Power Oil, dia tidak perlu pembedahan kerana bengkak semakin hilang.




4- Azah, Johor Bahru
• Saya ada ketumbuhan payudara dan doktor menasihatkan saya menjalani pembedahan. Tetapi setelah saya menggunakan Jerslin Power Oil, ketumbuhan saya hilang dan payudara saya bertambah cantik. Saya tak perlukan pembedahan lagi.




5. Shukor, Johor Bahru
*Saya pengusaha bengkel bas.  Sewaktu saya buat kerja welding, mata saya short ( merah dan sakit ).  Saya sapu Jerslin Power Oil tak sampai 10 minit mata saya pulih"






 sAyA nak Cuba boLeh...?